När du skapar en webbsida kan du ha tänkt dig att en specifik gruppanvändare ska använda av webbsidan.
Trots att man har skapat en hemsida för en viss användargrupp är det osannolikt att din hemsida kommer besökas av andra grupper som du inte skapat din sida för (Beasley, 2013, s. 135).
Du kan även valt att fokusera på sociala medier för att kunna locka till din sida men märker snabbt att dina användare kommer till din sida från annat håll.
Även om landning sidan är välgjord kan den första sida som dina användare landar på när de besöker din sida för första gången vara en annan.
Exempelvis att de landar på en sida om en artikel i din bloggsida och därefter börjar navigera runt på din sida. Det kan därför vara intressant att veta varför just den artikeln fångar trafik till din sida och inte andra.
För att ta reda på hur olika användare beter sig på din sida och varifrån de kommer kan du använda något som Google Analytics kallar Segmentering (segmentation). Segmentering handlar om att filtrera olika typer av data genom dimensioner och metriker (Beasley, 2013, s.135).
Segmentering kan vara värdefullt för att förstå vilka åldrar som läser dina blogginlägg och vad för plattform de föredrar att använda när de läser dina artiklar. Vare sig de föredrar att läsa dem via mobilen eller datorn. Genom segmentering kan man filtrera bland alla dina besökare.
Du kan se vilka som verkligen kommer tillbaka och på så sätt ser du vilka användare som du ska bry dig om (ibid).
Vad för nytta gör segmentering?
När du skapar en webbsida kan du ha tänkt dig en specifik målgrupp för sidan eller flera.
Om det handlar om en UX-blogg, kan den första målgruppen vara UX-designers som vill läsa om nyaste trenderna inom ämnet och den andra målgruppen kan vara arbetare inom marknadsföring som har intresse att läsa om UX.
Du kommer få besökare som hamnar på din sida när de söker efter en specifik grej, vare sig de är din målgrupp eller inte (Beasley, 2013, s. 136). Har du en artikel om A/B testning är det inte osannolikt att folk som söker om A/B testning hamnar på din sida via en sökmotor.
Dessa användare kanske läser en stund och går vidare utan att utforska resten av din sida. Sedan har du användare som söker efter A/B testning men också andra saker som har med UX och finner din sida intressant och börjar engagera sig med din sida.
Om du nu betraktar alla besökare som likgiltiga och lika värdefulla för ditt företag kommer det bli svårt för dig att analysera och förstå vilka besökare som verkligen föredrar din sida.
Siffrorna och analysen kan tolkas på fel sätt om man inte använder segmentering för att förstå hur man ligger till bland olika användare.
En hemsida kan se att sina 70% av sina besökare lämnar ens hemsida efter att ha landat på den (Bounce Rate), i stället för att fortsätta mer in på sidan.
Trots att bounce raten är 70% bland alla besökare kan bounce raten vara betydligt lägre bland de användare som tillhör din målgrupp (ibid). Hade inte man använt sig av segmentering hade man trott att ens sida inte alls går bra.
Genom segmentering kan vi nu se hur väl vår sida fungerar för vår målgrupp samt att vi nu kan hitta lösningar till vad andra målgrupper söker efter för att locka ännu fler besökare till vår sida.
Värt att tänka på
När man väljer en målgrupp kan det vara skönt att gå in på detaljer för att få en sån realistisk beskrivning av sin ideala användare. Det som är viktigt däremot är att när man segmenterar så går man miste om information om andra användare när gör filtreringen allt för specifik (Beasley, 2013, s. 141).
Detta betyder inte att de kunder eller användare som inte faller inom beskrivningen inte är en god kund för dig. Om du segmenterar allt för detaljerat kan du gå miste om intressant information kring andra användare som kan vara värdefullt för din sida (Beasley, 2013, s. 141).
Hur segmenterar jag?
När du väl börjar segmentera kan du filtrera användare efter nyckelord eller villkor. Du kan välja mellan två olika typer av filtrering, ”AND” och ”OR”. När du filtrerar genom ”AND” krävs det att två eller flera villkor måste stämma för att de ska hamna i filtreringen. Sedan finns det ”OR” som kräver bara ett av villkoren ska vara sann (ibid, s. 145).
När du väl börjar segmentera kan du filtrera använder efter kriterier som du själv lagt upp. Du väljer nyckelord eller villkor som ska stämma för att varje besökare ska dyka upp i segmentet.
Du kan välja att exkludera eller inkludera vissa kriterier även (ibid). Det betyder att du kan exkludera alla användare som inte besökte en viss sida för att se huruvida den sidan hjälper användarna till att göra ett köpt (ibid).
Du kan använda AND och OR filtreringar, som gör det möjligt för dig att filtrera användare som stämmer överens med två kriterier som du sätter. Eller att de stämmer överens med ett av kriterierna.
Exempelvis, för att en användare ska hamna i segmenteringen behöver denne ha använt sin mobiltelefon och spenderat mer än 1 min på sidan. Om en användare inte uppfyller båda kriterierna tas inte denne med i segmenteringen. För OR filtreringen krävs endast ett av båda kriterierna.
UX relaterade segmenteringar
Nyttiga segmenteringar för UX kan vara att se huruvida en användare som besökt en viss sida är mer antaglig till att göra ett köp eller konvertering på sidan.
Jämfört med de som inte gjorde ett köp på sidan (Beasley, 2013, s. 148). Man kan även jämföra konverteringsvärdet mellan två sidor, för att kunna ta reda på vilken av två sidor som skapar ett högre konverteringsvärde?
Ifall användare som besökte sidan för kaffemaskiner hade högre sannolikhet att göra ett köp kan det vara värt att titta på vilka fler sidor som dessa användare var intresserade av (ibid).
När man pratar om konvertering och köp kan man även välja att segmentera mellan de användare som gjorde en konvertering och de som inte gjorde det.
På detta sätt kan du se om det finns någon skillnad på sessioner mellan de användare som konverterade och de som inte gjorde det. Vilka sidor de besökte och hur länge (ibid, s. 149).
Då man har flera sidor på ens webbsida, kommer besökares första sida när de hamnar på din webbsida för första gången vara olika. Vissa kan hamna i sidkategorin för armband exempelvis medan vissa hamnar på startsidan (ibid, s.153).
Det kan därför vara värt att segmentera användare beroende på var de hamnar när de landar på din sida. Detta gör det möjligt för dig att kunna se över hur väl din sida får användare att göra det du vill, exempelvis göra ett köp eller stanna kvar på sidan (ibid).
Det kan också vara värt att segmentera utefter användaregenskaper. Efter att du har lärt dig mer om din målgrupp finns det ”egenskaper” som dina användare besitter.
Dessa brukar handla om ålder, stad, land, språk. Men också hur ofta de besöker din sida, samt vad för plattform de använder när de besöker din sida (ibid, s.150).
Om du vet att din ideala målgrupp exempelvis använder sig av mobiler när de besöker din sida och vill fokusera mer på dessa kan du segmentera så att du endast ser de användare efter vad för plattform de använder, som mobil, laptop eller tablet.
Det kan även vara värt att jämföra olika webbläsare för att se huruvida dina användare stöter problem beroende på vilken webbläsare de använder eller vilken version av webbläsaren som de använder.
Sammanfattning
När du skapar en webbsida så kommer du få besökare som hamnar utanför din tänkta målgrupp. För att kunna se vilka kunder som är nyttiga för dig kan du använda dig av segmentering.
Det är viktigt att inte se alla användare som likgiltiga utan istället se dem som grupper med olika karaktäristiska beteenden. Om du ser alla dina besökare som likgiltiga kan det se ut som din sida inte fungerar då flera användare lämnar din sida efter att ha landat i den.
Men om du segmenterar och endast tittar på de användare som faller inom din målgrupp kan det vara betydligt fler användare som väljer att utforska sidan istället för att lämna.
Vid UX-frågor kan man segmentera huruvida en användare är mer trolig att konvertera eller göra ett köp efter att ha besökt en viss sida eller inte. Hur väl en sida konverterar användare jämfört med en annan sida.
Då man oftast arbetar med mål inom webbanalys, kan man segmentera användare huruvida de uppfyllt ett mål eller inte. Vilka sidor besökte de som uppfyllde målen jämfört med de som inte gjorde det. Vad för skillnader kan man se på de olika sessionerna.
Titta hur och vart användare hamnar på din sida, är det via startsidan på din webbsida eller hamnar det i en produktsida (ibid, s.153). Hamnar användare på din sida via sociala medier, eller Google sökmotor eller på annat håll.
Referenser
Beasly, M. (2013) Practical Web Analytics for User Experience, ISBN: 9780124046191 Morgan Kaufmann Publishers In